Tegnsætning

Tegnsætning dækker punktummer, kommaer, spørgsmålstegn, udråbstegn, skråstreger, koloner, semikoloner, tankestreger, enkelte og dobbelte anførselstegn (gåseøjne) samt parenteser. Bindestreger, accenter og apostroffer hører under stavning.

Kommaer

Lige siden 1996 har du frit kunnet vælge mellem to måder at sætte komma på:

  • Traditionelt komma (som nu officielt hedder kommatering med startkomma)
  • Nyt komma (som nu officielt hedder kommatering uden startkomma).

Hvis du ikke har nogen favorit, bruger vi traditionelt komma (imod Dansk Sprognævns anbefalinger). Det gør det lettere at overskue sætningernes struktur og letter læsningen for mange. Desuden er der næsten ingen, der kan genkende nyt komma – folk tror bare, man er sjusket og har glemt en masse kommaer.

Punktummer

Mellem to helsætninger skal der som regel være punktum. Det er en klassisk fejl at komme til at sætte komma i stedet for punktum mellem to helsætninger. En ny tendens er omvendt at sætte for mange punktummer – simpelthen midt inde i helsætninger. Vi sørger for en passende og korrekt variation i sætningslængden, så læsningen bliver flydende og naturlig.

De andre tegn

Alle de andre tegn er med til at præcisere sproget og guider læseren visuelt. Vi sørger for, at de er placeret så hensigtsmæssigt som muligt.